keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Rocky Roads

 Vaahtokarkki-pähkinä-suklaa -makeiset


Tämän helpompaa reseptiä ei olekaan.

Luin jostain blogista, että pellillisellä on yht. 16 000 kaloria, joten syön itse muutaman ja loput saa mennä lahjaksi kavereille ja työpaikan kahvipöytään ensi viikolla :)

 Ainekset:

260 g maitosuklaata
130 g tummaa suklaata
80 g macadamia -pähkinöitä
n. 50 g suolapähkinöitä
n. 100 g vaahtokarkkeja

Sulata suklaa miedolla teholla mikrossa, sekoita välillä.

Paloittele pähkinät veitsen avulla.

Jos käytät isoja vaahtokarkkeja (pieniäkin myydään), leikkaa saksilla karkit pieniksi paloiksi.

Sekoita pähkinät ja karkit keskenään ja lopuksi sula suklaa joukkoon mukaan.

Vuoraa sopivan kokoinen vuoka kelmulla ja kaada
massa siihen. Anna kovettua jääkaapissa n. 4 tuntia.

Leikkaa terävällä veitsellä annospaloiksi.






perjantai 7. joulukuuta 2012

Piparkakkutalo

Joulu on sitä aikaa, kun saa vetää överiksi sokerin kanssa ja niin tein tälläkin kertaa ;)

Taikina on kaupasta ostettu, koska en ole ehtinyt tekemään omaa. Ja toisaalta, harvemmin kukaan näitä taloja on oikeasti syönyt, joten maku ei ole tällä kertaa pääosassa :)

Pupu, possu ja paketti ovat Dr. Oetkerin sokerimassaa. Alkuperäinen tarkoitus oli tehdä myös lehmä ja hirvi, mutta jalkojen kokoaminen tuotti vaikeuksia, joten ne kaksi jäivät nyt pois näistä bileistä :)

Kuusi on koottu kolmesta piparista ja laastoitettu pikeerillä.

Talon laasti on itsetehtyä pikeeriä. Lisäksi päällä on kimallesprayta ja ranskanpastilleja. Ikkunaruudut ovat sekoitus punaisia ja keltaisia muumitikkareita.

Viimeistely tomusokeria.

Sisällä LED-tuikut.






Akkitehtuuri:

Aloita tekemällä talolle kaavat. Kannattaa tehdä pienet, koska ainakin itselleni käy aina niin, että loputulos on liian suuri mökki.

Muista kattolevyjä suunnitellessasi, että toinen katon sivu kannattaa liimausta ajatellen jättää 0,5 cm toista kapeammaksi. Muista kattolevyistä myös se, että niiden tulee yltää räystäiksi seinälevyjen yli.

Asettele osat pellille suoriksi. Tätä voi vielä myöhemmin korjailla, koska piparit ovat uunituoreina pehmeitä. Jos ne ehtivät kovettua, niin mikrossa ne saa taas pehmeiksi.

Murskaa muumitikkarit esim. yleiskoneella. Laita reilu kasa karkkimurskaa ikkunaruuduille. Ikkunat sulavat samassa ajassa kuin piparit kypsyvät.

Itse unohdin tyystin tämän vaiheen: Jätä takaseinään käden mentävä aukko, josta voit säätää LED-tuikkuja myöhemmin. (Oviaukostakin onnistuu, mutta täytyy tällöin käyttää jotain sormeapidempää apuvälineenä)




Kun osat ovat jäähtyneet, sulata sokeri hyvin kuumuutta kestävässä pannussa. Sokerin rakenteesta tulee parempaa, mikäli lorautat joukkoon vähän siirappia (En itse löytänyt kaapista, joten en tänä vuonna laittanut). Itse liimaan sokerilla vain suuret osat, koska sulanut sokeri on järkyttävän pahan makuista. Pienemmät osat liimaan yhteen pikeerillä. Sula sokerihan on älyttömän kuumaa ja varsinkin jos joku lasten kanssa leipoo, niin suosittelen pitämään lapset toisessa huoneessa sokeria käsiteltäessä.

Sokerilla liimattaessa ei kuitenkaan tarvitse turhia odotella osien kuivumista, vaan pääsee heti työstämään seuraavaa vaihetta.




Pikeeri:

1 dl valkuaisia
n. 7 dl tomusokeria
sitruunanmehua

Vatkaa valkuaiset ja 4-5 dl tomusokeria vaahdoksi (n. 4 min). Lisää loppu tomusokeri ja sitruunanmehu. Tarkista pikeerin rakenne, ettei jää liian löysäksi, vaan voi hyvin levittää mökin seiniin.

Suojaa mökin ikkunaruudut maalarinteipillä. Levitä veitsellä pikeeri seiniin mahdollisimman tasaisesti, koska se rupeaa heti kovettumaan eikä myöhemmin tasaisuutta voi enää korjailla.

Jos haluat epätasaisemman pinnan, niin toki sellaisenkin teko tässä vaiheessa onnistuu. Laastoita myös mökin katto. Anna pikeerin kuivua.

Maalaa helmiäisspraylla laastipinta. Koristele seinät pikeerikuvioin, niin laastin epätasaisuudet katoavat. Irrota ikkunateipit ja liimaa katto paikoilleen pikeerin avulla. Lisää kuuseen pikeeriä kerros kerrokselta, jotta siitä tulee kolmiulotteinen.

Lisää katolle savupiippu ja koristele sekin pikeerin avulla.



Sokerimassapupu:

Muotoile valkoisesta sokerimassasta pupu ja kiinnitä tarpeen tulleen osia toisiinsa pikeerillä ja spagetin palasilla (meillä voi olla, että mökki lopulta päätyy koirien suuhun, joten en halua käyttää hammastikkuja tai muuta vaarallista...)

Tonttulakki on punaista sokerimassaa ja tupsu pikeeriä.

Silmät ovat sokerirakeet, joihin on maalattu tummansinisellä pastavärillä pupillit. Viikset ovat samaa väriä.




Sokerimassapossu:

Vaaleanpunaiseksi värjättyä sokerimassaa.

Muotoile possu ja kiinnittele osat toisiinsa pikeerillä ja/tai spagetin palasilla.

Silmät sokerirakeet ja "maali" tummansinistä pastaväriä.


En ajatellut, että laimentamaton pastaväri on niin "tujua" tavaraa, että se rupesi valumaan sokeristen ystäviemme silmäkuoppiin. Lopputuloksena kummallakin on nyt toinen silmä mustana. Sovitaan vaikka niin, että tuosta yhdestä joulupukilta saadusta paketista on tullut kinaa ja käsirysy. :) Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. <3




torstai 6. joulukuuta 2012

Riistakäristys ja Lapin Puikula -muusi

Itsenäisyyspäivän menu -pääruoka


Onnea 95-vuotias Isänmaa <3

Tein pari kuukautta sitten mökillä samaa ohjetta soveltaen käristyksen porosta, mutta säästösyistä käytin nyt saksanhirveä. Ainakin melkein yhtä hyvää kyllä tuli :) 

Naapurikaupassa oli Lapin Puikulat alennuksessa ja tein muusin sitten niistä. Muusiin sekoitin oivariiniä ja ruokakermaa, jotta sain siitä tarpeeksi juhlavaa.















Riistakäristys:

750g Saksanhirvikäristyslihaa (pakaste)
170g Amerikan pekonia
2 keskikokoista sipulia
2 lihaliemikuutiota
5 dl lager-olutta (mieluiten tummaa)
suolaa
pippuria
2 rkl oivariiniä

Aloita käristys paoittelemalla pekoni ja "sulattamalla" se kuumalla pannulla siten, että se tuoksuu hieman "kärtsähtäneelle". Lisää silputut sipulit ja kuullota ne pannulla. Lisää käristyslihat vähitellen ja käristä niitä pannulla sen aikaa, että tuoksu on taas tuollainen "kärtsähtänyt". Lisää lihaliemikuutiot ja muut mausteet. Lisää olut pienissä erissä ja anna hautua pienellä lämmöllä kannen alla vähintään tunti. Tee tällä välin muusi.

Ja sitten vaan herkuttelemaan. :)



Käristyslihat pannulla alkuvaiheessa
Ainoa "oikea" Lager, mitä kaapista löytyi -> toimi :)





Puolukkasurvos olisi ollut vielä piste i:n päälle <3

Uunipäärynä-paistokset

Itsenäisyyspäivän menu -Jälkiruoka


Itsenäisyyspäivän ruokailu tapahtui etelä-eurooppalaisen tyylikkäästi vasta iltamyöhällä, koska allekirjoittanut oli eilisten pikkujoulujen jäljiltä sängynomana koko päivän :D

Tekaisin tällaiset uunipäärynä-paistokset jälkiruoaksi. 

3 päärynää

Oivariiniä
Jauhoja
Kaurahiutaleita
Vanilliinisokeria
Fariinisokeria
Sokeria
Kanelia

Kuori ja paloittele päärynät kippojen pohjille. Tee muruseos-taikina sekoittamalla ja nyppimällä kaikki ainekset sekaisin. Nypi pieniä taikinapaakkuja päärynöiden päälle. 200-asteinen uuni, keskitaso ja vajaa puoli tuntia.

Tarjoile vaniljajäätelön kera niin, että paistokset ovat vielä lämpimiä.