maanantai 2. joulukuuta 2013

Piparitaikina

Tarkoitus oli aloittaa blogiin joulukalenteri, mutta epäonnistuin jo ekana päivänä :D Kuitenkin lähiviikkoina on luvassa kaikenlaista jouluista postausta, joten kannattaa seurata ;)

Joulupiparitaikina


En muista seiskaluokan köksäntuntien jälkeen tehneeni itse ikinä piparitaikinaa. Kaapista kuitenkin löytyy kaikki ainekset ja mausteet ja taikina on saatava yhtä kilpailua varten, joten eipä se vaikeaa voi olla :)

Kuulun siihen kastiin, jonka mielestä kaupan pakastetaikina on (ainakin melkein) yhtä hyvää kuin itse tehty, mutta onhan siiinä se jokin juju, kun saa itse tehdä alusta lähtien.

Tällä reseptillä tulee reilun kokoinen taikina. Taikina säilyy jonkin aikaa jääkaapissa ja sitä voi pakastaa, joten kerralla kannattaa tehdä reilu satsi.




Piparitaikina:


200 g voita tai margariinia
2 ½ dl sokeria
1 ½ dl tummaa siirappia
2 kananmunaa
1 litra vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua pomeranssia
1 tl kardemummaa

200 astetta, 5-10 minuuttia (piparit palavat helposti!)

Sekoita huoneenlämpöiseen rasvaan sokeri. Kiehauta siirappi ja sekoita tasaisesti joukkoon. Anna jäähtyä hieman.

Sekoita tällä välin kuivat aineet keskenään.

Lisää munat siirappi-voi-sokerimössöön ja sekoita tasaiseksi. Lisää tämän jälkeen kuivat aineet. Sekoita huolellisesti (käytä kättä apuna sen jälkeen, kun taikina on muuttunut liian jäykäksi.)

Muovaa taikinasta sopivan kokoisia palloja ja kelmuta ne. Piparitaikinaa säilytetään jääkaapissa ja maustuminen kestää vähintään yhden päivän. Tee siis taikina ajoissa jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan leipomista!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti